7 februari – Een moeilijk bericht

Tsja, en toen had ik even niet veel puf om te schrijven. Er is zoveel gebeurd de laatste week….

Afgelopen maandag hadden we een afspraak in het ziekenhuis over chemotherapie. Mam had al besloten van chemotherapie af te zien dus wat dat betreft was het gesprek wat overbodig. Maar het bood wel gelegenheid nog wat meer informatie te krijgen over de voors en tegens van bestraling.

Een aantal van jullie hebben het inmiddels al wel meegekregen maar een aantal zal dit bericht koud op het dak vallen. In het kort komt het er op neer dat er geen één behandeling is die de groei van de tumor kan stoppen. Het enige doel van behandeling is het vertragen van die groei. En dan hebben ze het over misschien een paar maanden extra. Maar óf de behandeling aanslaat is niet van tevoren te zeggen. Ook niet of er geen bijwerkingen zullen zijn. Bijwerking van de chemo is onder andere (naast misselijkheid e.d.) vermindering van de weerstand. Mogelijk risico van bestraling is beschadiging van nu nog gezond hersenweefsel en ook een epileptisch insult komt vaker voor.

De mogelijke risico’s afgezet tegen een onzekere en sowieso geringe tijdswinst zijn voor mam reden geweest om ook af te zien van bestraling. We hopen nu op nog een tijdje goede kwaliteit van leven.

Ondertussen geniet mam enorm van alle warme aandacht die ze krijgt. Ze merkt ook dat ze voor heel veel mensen veel heeft betekend en dat doet haar heel goed. Het is heel bijzonder om te zien hoe ze met alles om gaat. We zien wel dat ze langzaam slechter wordt, elke dag een beetje. Kletsen gaat nog steeds goed, maar ze wordt sneller moe. Ook wordt ze snel moe van een stukje wandelen. Eigenlijk is ze nu het liefste thuis en geniet ze van het mooie huis en de bezoeken.

Belangrijk

Kom je op bezoek dan willen we je vragen om het bezoek echt te beperken tot maximaal anderhalf uur. Mam krijgt veel energie van de gesprekken maar wordt er wel heel moe van en dat heeft ze tijdens het bezoek niet in de gaten. Ze heeft ook tijd nodig voor zichzelf en komt daar niet goed aan toe als de bezoeken langer duren, dan is er alleen nog maar tijd om tussendoor te rusten.